Nu städar jag för fullt i bildarkiven

Att lagra alla RAW filer från alla fotograferingar jag gjort digitalt sedan hösten 1999 på ett stöld- och brandsäkert sätt tar mycket plats och kostar pengar (det är många Terabyte data som ska lagras).
För att göra plats för filer från nya uppdrag erbjuder jag därför bl.a. mina porträttfotokunder två alternativ, dels att ”friköpa” och själva ta över ansvaret för lagring av framkallade och konverterade bildfiler på ett USB minne eller låta radera dem eftersom den speciella programvara som krävs för att tolka RAW filerna kommer att sluta fungera efter mitt nästa byte av dator.
En porträttfotografering kan innehålla allt från 8 bilder och uppåt. Misslyckade bilder eller bilder där motivet blundar har inte sparats, och jag säljer i första hand bara kompletta fotograferingar. Varje ny tagning behandlas separat.
För pris på olika antal filer från en tagning, se nedan.

Pris i kronor per styck för framkallade och korrigerade RAW-filer

I alla priser ingår förutom konvertering från RAW format följande:

Masterfil: Upplösning: Max – Filformat: JPEG, kval-12 – Färgkorrigering – Skärpa för utskrift – Färgrymd: Adobe RGB
+ Webbfil: Upplösning: 800 x 1000 pixlar – Filformat: JPEG, kval-10 – Färgkorrigering – Skärpa för skärm – Färgrymd: sRGB
Levereras på USB 2.0 minne (SanDisk Cruzer Blade -32GB)

1 bildfil

≤ 15 filer

≤ 3 filer

≤ 20 filer

≤ 6 filer

< 30 filer

≤ 10 filer

> 40 bildfiler

Arkiverade RAW-filer

Jag har ofta fått frågan om man kan få köpa mina RAW-filer. En RAW-fil är en helt obearbetad bildfil utan skärpa, kontrast, färgrymd etc. För att kunna öppna RAW-filerna och bearbeta dem måste man använda kameratillverkarens speciella programvara och en färgkalibrerad bildskärm. Programvaran som krävs för RAW-filerna jag har arkiverade kostar tusentals kronor att köpa och är svåra att hantera för en lekman.
Jag vill leverera bilder av högsta möjliga kvalitet och därför lämnar jag aldrig ut mina rawfiler. Alla bildfiler jag säljer är bearbetade högupplösta filer.

 

Högupplösta digitala filer

Högupplösta digitala filer kan vid första anblicken tyckas ha ett högt pris per styck, men bakom varje bild ligger en hel del arbete med att ”framkalla” RAW-filen och med att se till att färger, kontrast och skärpa är justerat för att ge bra kvalitet på en utskrift, men också eftersom det ger er oändliga möjligheter. När ni köper den digitala bildfilen köper ni också framkallningsrättigheterna till bilden och ni kan göra hur många förstoringar ni vill i storlekar upp till ca 50x70cm.